Sigma zaprasza na warsztaty fotografii kulinarnej
Zaplanowane na 14 grudnia zajęcia, na które zaprasza Sigma, połączone będą z gotowaniem. Warsztaty fotograficzne poprowadzi Jarosław Deluga-Góra. Spotkanie odbędzie się w Warszawie.
Informacja prasowa
Jaki sprzęt sprawdza się w fotografii kulinarnej? Jak operować światłem i ustawić odpowiednie parametry? Na co zwrócić szczególną uwagę? Tego dowiedzą się uczestnicy kulinarnych warsztatów fotograficznych, na które zapraszamy już 14 grudnia 2018 roku, w godz. 18.00 – 22.00. Będą to warsztaty nietypowe, bo… połączone z gotowaniem. Spotkanie odbędzie się w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie. Część kulinarną poprowadzi Cristina Catese, fotograficzną – Jarosław Deluga-Góra. Koszt udziału to 299 zł.
Gotowanie i fotografowanie w jednym, a na koniec degustacja dań – takie atrakcje czekają na wszystkich uczestników warsztatów „ŚWIĄTECZNA FOTOGRAFIA KULINARNA PO WŁOSKU”, które odbędą się 14 grudnia br. w Warszawie.
W pierwszej części Cristina Catese zaprosi uczestników w kulinarną podróż do Włoch. Podczas warsztatów przygotuje wraz z nimi wigilijne potrawy - włoskie i polskie. Pokaże również, jak je ułożyć na talerzach, aby stały się jeszcze "smaczniejsze" dla oczu i wdzięczniejsze dla obiektywu. Zwieńczeniem będzie przygotowanie stołu w taki sposób, by podkreślić wyjątkowość nadchodzących świąt.
Druga część poświęcona będzie w całości fotografii. Zaczniemy krótkim wstępem teoretycznym, w którym Jarosław T. Deluga-Góra zdradzi tajniki fotografii i potrzebnego sprzętu. Wspierać go będzie Agnieszka Deluga-Góra, która specjalizuje się w fotografii kulinarnej.
- Sprzęt fotograficzny dla blogera kulinarnego – czy warto w niego inwestować?
- Światło w fotografii kulinarnej – tworzyć czy wykorzystywać zastane?
- Głębia ostrości – jak skupić uwagę na tym, co naprawdę chcemy pokazać?
- Kolor – znaleziony czy dodany? Który z nich wygląda najlepiej?
- Akcesoria w fotografii kulinarnej – pomoc czy przeszkoda?
Po krótkiej teorii zaprosimy uczestników do części praktycznej, w której pod czujnym okiem prowadzącego będzie można fotografować przygotowane wcześniej dania oraz dekoracje. Do dyspozycji uczestników oddamy obiektywy z mocowaniem Canon i Nikon - MACRO, idealnie sprawdzające się w fotografii kulinarnej oraz takie obiektywy z linii ART, jak 35 mm f/1.4, 50 mm f/1.4, 85 mm f/1.4, 105 mm f/1.4 czy 135 mm f/1.8. Dla uczestników mamy też małą niespodziankę w postaci kuponów rabatowych na obiektywy Sigma.
Podczas warsztatów wykorzystywać będziemy oświetlenie PROFOTO - partnera technologicznego spotkania.
AGENDA
- 18.00 – 18.10 Przywitanie
- 18.15 – 20.15 Warsztaty kulinarne
- 20.15 – 20.45 Warsztaty fotograficzne: Teoria
- 20.45 – 21.45 Warsztaty fotograficzne: Praktyka
- Na zakończenie – DEGUSTACJA
Serdecznie zapraszamy wszystkich miłośników fotografii kulinarnej!
- 14 grudnia 2018r.
- Godz. 18.00 – 22.00
- Centrum Techniki Kulinarnej
- ul. Racjonalizacji, 502-673 Warszawa
- Koszt warsztatów – 299 zł.
warsztaty@kconsult.pl
biuro@centrumtechnikikulinarnej.pl
O prowadzących:
CRISTINA CATESE - włoszka, która swoimi włoskimi przepisami oraz energią zdobywa serca nie tylko uczestników warsztatów, które prowadzi, ale też Polaków, oglądających ją w każdy poniedziałek w najpopularniejszym programie śniadaniowym „Dzień Dobry TVN”. Energia Cristiny prześciga się na co dzień z jej pomysłowością i kreatywnością, dlatego poza nauką gotowania, zajmuje się również kompozycją dań, dekoracją stołów oraz projektowaniem dodatków. Wrodzone włoskie zamiłowanie do piękna przekłada się na fantastycznie komponowane talerze, projektowane zabawki czy kitle i fartuchy, w których pracuje.
JAROSŁAW T. DELUGA-GÓRA - fotoreporter i dziennikarz z 20-letnim doświadczeniem zawodowym, zdobytym w Polsce i USA. Autor licznych artykułów i fotografii. W latach 1998-2004 członek prestiżowych organizacji fotograficznych i dziennikarskich: Foreign Press Association, National Press Photographers Association oraz White House Newsphotographers Association. Założyciel oraz pierwszy prezes Polskiego Klubu Fotografika w Nowym Jorku (PPCA). Specjalizuje się w fotografii reportażowej i portretowej. Z zamiłowania fotografuje przyrodę i krajobraz. Jest twórcą programu szkoleń fotograficznych PhotoWalk i Biebrzańskich Spotkań Fotograficznych oraz ambasadorem marki Sigma.
Organizatorzy:
CENTRUM TECHNIKI KULINARNEJ to miejsce wyjątkowe, które powstało po to, aby profesjonaliści mieli odpowiednie warunki do szkoleń, warsztatów, paneli testowych, konkursów i innych, kulinarnych działań. Z czasem studio otworzyło się również dla amatorów, którzy pogłębiać chcą swoją wiedzę, ale istotnym czynnikiem jest dla nich również praca w profesjonalnych warunkach. Centrum Techniki Kulinarnej realizuje także, we współpracy z partnerami, własne projekty charytatywne dla dzieci z domów dziecka, pobudzające ich kreatywność i zachęcające do gotowania i tworzenia.
SIGMA (MADE IN JAPAN) to największy na świecie, niezależny producent obiektywów kompatybilnych m.in. z aparatami Canon, Nikon, Sony, Olympus i Pentax. Obiektywy SIGMA wybierają miliony fotografów na całym świecie ze względu na ich wysoką jakość, niezawodność i profesjonalne rezultaty. SIGMA wierzy, że jej produkty reprezentują połączenie zaawansowanej technologii, doświadczenia i wiedzy każdego pracownika. Wszystkie produkty powstają w Japonii. W fabryce w AIZU procesy produkcyjne obejmują wszystkie elementy, które składają się na stworzenie doskonałego obiektywu – od form aż po jego części.
Komentarz można dodać po zalogowaniu.
Zaloguj się. Jeżeli nie posiadasz jeszcze konta zarejestruj się.
Tak podejrzewałem. Fotografowanie z gotowaniem. Tylko sprzęt musi być paroszczelny.