Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

Optyczne.pl

Test obiektywu

Tamron SP AF 70-200 mm f/2.8 Di LD (IF) MACRO - test obiektywu

10 lipca 2008

7. Koma i astygmatyzm


----- R E K L A M A -----

Jak widać z poniższych wycinków, przedstawiających obraz diody uzyskany dla centrum i rogu kadru, koma w Tamronie jest bardzo mała. Zniekształcenia wynikające z tej wady były troszkę większe u niedawno testowanej Sigmy. Tutaj znów Tamron osiąga poziom, który pokazywały dobre L-ki i Nikkor 70-200 mm VR.

Tamron SP AF 70-200 mm f/2.8 Di LD (IF) MACRO - Koma i astygmatyzm


Astygmatyzm był problemem nowej wersji Sigmy, bo jego średnia wartość wynosiła aż 14.3%. Tamron radzi sobie tutaj znacznie lepiej, bo w jego przypadku zmierzona przez nas wartość wyniosła 6%. Nawet po podłączeniu konwertera, co w znacznej większości przypadków prowadzi do wyraźnego zwiększenia astygmatyzmu, sytuacja jest wciąż dobra, bo poziom tej wady wynosi wtedy 9%.