Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

Optyczne.pl

Partnerzy






Poradniki

Ujęcia ze smakiem - kompozycja

21 maja 2012

2. Umiejscowienie głównego tematu



----- R E K L A M A -----

Proces kompozycji rozpoczyna się w zasadzie już w trakcie przygotowywania potrawy (o ile jesteś kucharzem i fotografem w jednej osobie) bądź na etapie zapoznania się z wytycznymi zlecenia (jeśli jesteś odpowiedzialny tylko za fotografowanie). Zanim przystąpisz do fizycznego aranżowania scenerii, pomyśl nad miejscem, w którym będziesz fotografował, nad rekwizytami i obrusem, nad kierunkiem światła, jakie będziesz miał do dyspozycji, układem cieni oraz innymi ważnymi aspektami sceny. Musisz się zastanowić, w jaki sposób przekazać na zdjęciu smak, emocje i wrażenia, kojarzące się z danym tematem fotografii.

Najpierw pomyśl nad umiejscowieniem potrawy w obrębie kadru. Czy chciałbyś, aby temat znajdował się pośrodku, czy też nieco z boku?

Ujęcia ze smakiem - kompozycja - Umiejscowienie głównego tematu
Miseczka z pomidorami umiejscowiona pośrodku kadru
f/3,5, 400 ISO, 50 mm