Sirui 75 mm T2.9 Anamorphic 1.6x
Firma Sirui zaprezentowała kolejny obiektyw anamorficzny, drugi który jest w stanie współpracować z matrycami pełnoklatkowymi i oferuje współczynnik kompresji obrazu 1.6x.
Większość wcześniej zaprezentowanych obiektywów Sirui przeznaczona była do współpracy z matrycami APS-C lub mniejszymi oraz z trybami filmowymi, w których proporcje nagrywanego obrazu wynosiły 16:9. Dzięki temu, po dołożeniu anamorficznego mnożnika 1.33x, można było otrzymać obraz o typowych, panoramicznych proporcjach (zwykle wynoszących między 2.35:1 a 2.4:1).
W przypadku nowego instrumentu jest nieco inaczej, tak samo jak w modelu 50 mm T2.9. Wynoszący 1.6x współczynnik horyzontalnej kompresji obrazu sugeruje, że aby otrzymać panoramiczny obraz, musimy sięgnąć po sensor o proporcjach boków 1.5:1, czyli 3:2 (bo po przemnożeniu 1.5:1 x 1.6 otrzymujemy pożądane 2.4:1). Czyli po prostu, nowy obiektyw będzie najlepiej działał z aparatami pełnoklatkowymi, pozwalającymi filmować w proporcjach 3:2 z wykorzystaniem całego obszaru matrycy. Takim urządzeniem jest na przykład Panasonic Lumix S1H.
Spójrzmy teraz na najważniejsze parametry dzisiejszej nowości:
- Ogniskowa: 75 mm,
- Transmisja: T2.9,
- Współczynnik horyzontalnej kompresji obrazu: 1.6x,
- Pole widzenia: ok. 40°,
- Ostrość od: 0.85 m,
- Maksymalne powiększenie: 0.11x,
- Maksymalna wartość przysłony: 16,
- Liczba listków na przysłonie: 10,
- Mechanizm ustawiania ostrości: MF,
- Konstrukcja: 15 elementów / 13 grup,
- Rozmiar filtra: 82 mm,
- Dostępne mocowania: Canon RF, Leica L, Nikon Z, Sony E/FE,
- Pierścienie ostrości i przysłony wyposażone w standardowe zębatki,
- Wymiary: 157.5 x 88 mm,
- Waga: 1401 g.
![]() |
By wejść w posiadanie nowego obiektywu, należy, podobnie jak w przypadku poprzednich modeli Sirui, wesprzeć kampanię jego twórców w serwisie Indiegogo. Ceny zaczynają się od niecałych 1200 dolarów. Kampania rozpocznie się 1-go kwietnia, terminy dostaw obiektywów nie zostały jeszcze ogłoszone.
![]() |
Specyfikacja obiektywu jest dostępna w naszej bazie:
Komentarz można dodać po zalogowaniu.
Zaloguj się. Jeżeli nie posiadasz jeszcze konta zarejestruj się.
Bądź pierwszy!
Napisz komentarz