Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

Optyczne.pl

Poradniki

Ujęcia ze smakiem - kompozycja

Ujęcia ze smakiem - kompozycja
21 maja 2012

1. Wstęp

Ujęcia ze smakiem - kompozycja - Wstęp

Aranżacja fotografii kulinarnej to coś więcej niż tylko ustawienie potrawy i dodanie kilku rekwizytów. To nie wystarczy, by zrobić dobre zdjęcia. Nie chcę przez to powiedzieć, że fotografowanie potraw jest skomplikowane czy uciążliwe… o nie, ono jest po prostu o wiele bardziej pasjonujące!

Gdy zdasz sobie sprawę, jak wiele różnych czynników i koncepcji może wchodzić w grę przy komponowaniu zdjęcia, poczujesz się niczym dziecko w sklepie z zabawkami. Twoja wyobraźnia zaroi się od możliwości kreowania najróżniejszych nastrojów, sposobów na stworzenie atmosfery wpisującej się w Twoją wizję fotografii; w skojarzenia, jakie chciałbyś wywołać. To przebogaty świat twórczych możliwości, który jest w zasięgu ręki.

Rozdział niniejszy zawiera przegląd najważniejszych informacji o kompozycji. Pamiętaj, że są to jedynie wskazówki, a nie sztywne reguły. Jeśli chcesz, możesz wypróbować je wszystkie (choć mam nadzieję, że nie naraz…) bądź skupić się na jednej konkretnej technice, a potem stopniowo testować kolejne. Pamiętaj jednak, że przystępując do pracy nad kompozycją i stylizacją, powinieneś mieć opanowane podstawy fotografii — głównie ekspozycję i oświetlenie sceny.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - R E K L A M A - - - - - - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Niniejszy artykuł stanowi fragment książki pt. „Ujęcia ze smakiem. Kulisy fotografii kulinarnej i stylizacji dań” autorstwa Helene Dujardin wydanej przez wydawnictwo Helion S.A. – red.


Inne książki wydawnictwa Helion S.A.:




Poprzedni rozdział