Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

Optyczne.pl

Aktualności

Warsztaty fotografii kulinarnej z Irix i Quadralite

Warsztaty fotografii kulinarnej z Irix i Quadralite
2 lutego
2021 14:33

Marki Irix i Quadralite zapraszają 20-go lutego do Krakowa na kompleksowe warsztaty poświęcone fotografii kulinarnej, które poprowadzi Jarosław Florek.

INFORMACJA PRASOWA

Intensywne warsztaty fotografii kulinarnej

Firma Next77 oficjalny dystrybutor marek Irix oraz Quadralite zaprasza na wyjątkowe, intensywne warsztaty z fotografii kulinarnej, podczas których dowiecie się, jakie są podstawowe aspekty wykonywania atrakcyjnych ujęć i stylizacji jedzenia. Aby móc wykorzystać pełnię możliwości sprzętu poznacie wiele zagadnień technicznych dotyczących ustawień aparatu i oświetlenia w celu uzyskania profesjonalnych rezultatów robiąc zdjęcia żywności. Zapraszamy do spędzenia wyjątkowo produktywnych dziesięciu godzin w przepięknym wnętrzu krakowskiej restauracji Plac Nowy 1 zgłębiając tajniki fotografowania potraw i poznając proces powstawania wybranych dań!

Kuchnia Placu Nowego 1 tworzona jest z myślą o osobach ceniących różnorodne smaki i nowe doświadczenia. Goście mogą wybierać dania tworzone według oryginalnych receptur szefa kuchni Daniela Sochy. W karcie znajdują się propozycje dań kuchni europejskiej oraz potrawy inspirowane odległymi zakątkami świata. Podczas warsztatów szef kuchni opowie o tym, co jest najważniejsze w kompozycji z punktu widzenia kucharza. Wprowadzi was w tajniki tworzenia kompozycji oraz zaprezentuje efekt finalny potrawy.

Po uzyskaniu solidnej dawki wiedzy merytorycznej uczestnicy przejdą do tworzenia własnych dzieł sztuki na talerzu. Każdy będzie mógł wykazać się kreatywnością i przećwiczyć robienie zdjęć z różnych perspektyw. Stawiamy na dowolność. :) Na koniec omówimy wykonane prace i ewentualne trudności, które pojawiły się podczas fotografowania.

Do kogo kierowane są warsztaty?

  • blogerów kulinarnych
  • amatorów gotujących w domu chcących, którzy chcą podnieść jakość wykonywanych zdjęć
  • pracowników restauracji, managerów, producentów żywności
  • fotografów, którzy chcieliby się wyspecjalizować w nowej dziedzinie fotografii
  • każdego, kto chce wykonywać atrakcyjne zdjęcia jedzenia bez względu na stopień posiadanych umiejętności i sprzętu
  • osób, które zastanawiają się nad nabyciem obiektywu lub oświetlenia i chcą przetestować sprzęt przed zakupem

Podczas szkolenia każdy uczestnik nauczy się:

  • robić atrakcyjne zdjęcia potraw
  • aranżować kadr w kreatywny sposób
  • dobierać i ustawiać sprzęt fotograficzny oraz oświetleniowy
  • planować sesję
  • wykorzystywać różne rodzaje światła
  • stylizować potrawę pod kątem fotografii

Dlaczego warto wziąć udział w szkoleniu?

  • atrakcyjna cena: Jedyne 400zł za całodniowe warsztaty, trwające 10 godzin
  • po warsztatach możesz liczyć na dalsze wsparcie fotografów i konsultować swoje zdjęcia
  • warsztaty prowadzone w przepięknym wnętrzu krakowskiej restauracji Plac Nowy 1 na Kazimierzu
  • dzięki małej grupie (5 osób) możesz liczyć na bezpośredni kontakt z trenerem i swobodny dostęp do sprzętów
  • omówimy obróbkę i retusz zdjęć, które są adekwatne do tematyki fotografii kulinarnej
  • stworzysz własne kompozycje dań oraz zaaranżujesz przestrzeń pod zdjęcia
  • wykonasz zdjęcia potraw przygotowanych przez profesjonalnego kucharza, który wprowadzi Cię w proces powstawania dań i opowie o kompozycji
  • dowiesz się, jakie tricki stosować, aby danie wyglądało atrakcyjnie

Cena 400zł/os zawiera:

  • certyfikat ukończenia kursu
  • pyszny lunch serwowany przez restaurację Plac Nowy 1
  • 10-godzinne warsztaty pod okiem doświadczonego fotografa kulinarnego
  • dostęp do obiektywów makro marki Irix
  • dostęp do całej gamy urządzeń oświetleniowych marki Quadralite

Co musisz mieć ze sobą:

  • aparat z naładowaną baterią, ładowarkę i kartę pamięci
  • obiektywy (jeżeli posiadasz, nie jest to warunek konieczny) udostępniamy na czas warsztatów obiektywy marki Irix
  • statyw (istnieje możliwość wypożyczenia statywu, w takim przypadku prosimy o wcześniejszą informację)
  • akcesoria, które mogą przydać się do stylizacji potraw (ozdobne ściereczki, miseczki, deska nóż). Na miejscu oczywiście będą dostępne również akcesoria udostępniane przez organizatorów
  • jeżeli ktoś produkuje własne wyroby, można wziąć je do sfotografowania

Podczas szkolenia do dyspozycji uczestników będą obiektywy marki Irix oraz lampy, modyfikatory światła i akcesoria marki Quadralite, obiektywy marki Irix oraz efektowna zastawa firmy Fine Dine.

Jeżeli zależy Ci na kreatywnym spędzeniu czasu wśród pasjonatów fotografii oraz zdobyciu kolejnych fotograficznych umiejętności – dołącz do nas! Uchwyć wszystko co najlepsze na talerzu!

Warsztaty fotografii kulinarnej z Irix i Quadralite

Plan warsztatów

Część wspólna

W tej części pracujemy w całej grupie przy omawianiu tematyki fotografii kulinarnej oraz pracy z różnymi rodzajami światła. Stworzymy plany zdjęciowe pod dania przygotowane przez Szefa kuchni Plac Nowy 1. Będziemy pracować wspólnie na głównym aparacie używając podglądu na monitorze. Na koniec danego tematu uczestnicy będą mogli również użyć własnych aparatów. Nauczymy się odpowiednich technik fotografowania, które wykorzystamy indywidualnie w kolejnej części warsztatów.

  1. Wprowadzenie

    1. Style i tematyka w fotografii kulinarnej
    2. Zastosowanie fotografii kulinarnej – praca czy hobby
    3. Techniki pracy – rodzaje światła, sprzęt, aranżacja, stylistyka jedzenia
    4. Przygotowanie do sesji zdjęciowej
  2. Praca ze światłem zastanym

    1. Przygotowanie miejsca do pracy w świetle dziennym
    2. Dobór parametrów ekspozycji
    3. Omówienie przygotowania dania i składników do sesji
    4. Tworzenie kompozycji zdjęcia, dobieranie atrybutów
  3. Praca ze światłem studyjnym

    1. Przygotowanie miejsca do pracy ze światłem błyskowym
    2. Dobór i obsługa sprzętu studyjnego
    3. Wykorzystanie różnych modyfikatorów światła i akcesoriów
    4. Omówienie przygotowania dania i składników do sesji
    5. Tworzenie kompozycji zdjęcia, dobieranie atrybutów

Część indywidualna warsztatów

W tej części pracujemy indywidualnie przy tworzeniu własnej kompozycji. Uczestnicy dostaną do wyboru lub wylosują rodzaj fotografowanego jedzenia. Do dyspozycji będą podstawy dania np. sałata, tort, ciastko oraz wiele rodzajów dodatków, które będą służyć uzupełnieniu dania i kompozycji. Uczestnicy będą mieli dowolność w doborze techniki pracy oraz przygotowaniu planu zdjęciowego. W tej części pracujemy na własnych aparatach.

  1. Podsumowanie
    1. Przegląd wykonanych prac
    2. Omówienie ewentualnych problemów i napotkanych trudności
    3. Czas na dyskusję

Zapisy przez platformę Evenea: https://app.evenea.pl/event/warsztaty-fotografia-kulinarna/


Komentarze czytelników (13)
  1. LR
    LR 2 lutego 2021, 15:19

    Wydaje się, że kwota 400 PLN za fotografowanie kotleta wydaj się dyskusyjna

  2. Paździoch
    Paździoch 2 lutego 2021, 15:41

    Dyskusyjne to będzie znalezienie klientów na te zdjecia w obecnej sytuacji polskiej gastronomii. Pewnie stąd ten pomysł na wyciągnięcie trochę grosza choćby z warsztatów.

  3. LiSzajFuj
    LiSzajFuj 2 lutego 2021, 17:20

    Ciekawe czy sanepid zrobi nalot.
    ;)

  4. Opilek
    Opilek 2 lutego 2021, 23:02

    A to dziwne posunięcie. Moja żona jest blogerką kulinarną była zaproszona na warsztaty fotografii kulinarnej. Tylko po to żeby przekonała się do fotografowania Olympusem i szkłami od nich. Warsztaty prowadziła Kinga Paruzel, a żona nic za to jeśli dobrze pamiętam nie płaciła.

  5. molon_labe
    molon_labe 3 lutego 2021, 07:25

    z ....mema wzięte:
    "Kobieta, gdy wraca z zakupów, nigdy nie mówi ile wydała pieniędzy, tylko ile zaoszczędziła."

  6. tomek__
    tomek__ 3 lutego 2021, 09:31

    Jeśli to zdjęcie z cieniem monstery to dzieło pana prowadzącego, to oferta tego szkolenia powinna być postrzegana jako próba wyłudzenia...

  7. PDamian
    PDamian 3 lutego 2021, 11:03

    Widać że na Akademiii Fotografii w Krakowie nie nauczyli świecić link

  8. bartix82
    bartix82 3 lutego 2021, 11:15

    @Paździoch, chyba nie orientujesz się w realiach rynkowych. Ilość zleceń można powiedzieć przez covid się podwoiła, jak nie potroiła. Cała reklama musiała przenieść się do netu.
    @Opilek, za wiedzę się płaci. Z drugiej strony mi by było wstyd podpisać się pod takim gniotem jak na zdjęciu przykładowym, ten niechluj u góry w środku kadru, te cienie i sztućce to jakiś dramat.
    Z drugiej strony 400pln za możliwość pobawienia się lampami to nie jest dużo a nuż prowadzący nauczy się od adepta jak to się powinno robić. Jednak błyskanie ostrym światłem na pełną rurę na wprost jest mało urokliwe.

  9. komor
    komor 3 lutego 2021, 14:37

    @bartix82, realia rynkowe zależą od segmentu rynku. :) Fotografia dla restauracji przestała istnieć w dużym stopniu. Fakt, że restauracje potrzebowały zdjęć bardziej niż kiedyś nie oznacza, że miały na to kasę. Lub że zdecydowały się ją wydać. Nawet takie z dobrym zapleczem finansowym czasem decydowały się zaoszczędzić i zacząć robić zdjęcia samodzielnie. Wiem, bo sam takiego dobrego klienta straciłem. Oczywiście doświadczenia mogą być różne, zależne od segmentu rynku, miejscowości… 

  10. Paździoch
    Paździoch 3 lutego 2021, 16:35

    @bartix82

    A który restaurator kupi dzisiaj zdjęcia kulinarne jak ma problemy z zapłaceniem czynszu czy pensji prawnikom? Przez internet to możesz sobie najwyżej zamówić pizze, burgera czy kabab a do tego nie trzeba sesji zdjęciowych wystarczy parę zdjęć ze stocka.

  11. cygnus
    cygnus 3 lutego 2021, 17:38

    Czy zdjęcia ...tfu! Fotografie! kulinarne są jadalne?

    Na mrginesie: Czy fotografia "modowa" ma coś wspólnego ze światłowodami, (które mogą być jedno- lub wielomodowe)?

  12. PDamian
    PDamian 3 lutego 2021, 17:43

    A Irix nie ma obiektywów nadających się do takich zdjęć link
    wiec mamy komplecik. 😉

  13. bartix82
    bartix82 3 lutego 2021, 17:48

    @komor, mam 2-3 razy więcej kulinarnych zleceń niż przed covidem, odmawiam roboty i nie mówie tylko o restauracjach. Rynek to okolice Warszawy ale jezeli np. trafia mi się praca dla firm produkujących przetwory spozywcze to wiąże się to także z wyjazdami. W tej chwili robię dużą sieciówkę spożywczą a w między czasie w hotelu obrabiam zdjęcia z sesji restauracyjnych, część prac oddaje kolegom po fachu ale oni tez nie mają czasu.

    @Paździoch, nie wszyscy jedzą burgery i śmieciowe jedzenie, nigdy też nie celowałem w takiego klienta. Smiem twierdzić, że taki klient to nigdy nie chciał płacić za takie zdjęcia, woli sobie kupić fotki ze stocków.
    Tylko, że tu potrzeba wyobraźni, branża fotografii kulinarnej/spożywczej to zdecydowanie nie drobni restauratorzy.

Napisz komentarz

Komentarz można dodać po zalogowaniu.


Zaloguj się. Jeżeli nie posiadasz jeszcze konta zarejestruj się.